Alexandru Paziuc

Dr. Alexandru Paziuc, candidat independent la Camera Deputaților, este o voce puternică a reformei sistemului medical românesc. Dr. Alexandru Paziuc este medic primar psihiatru şi Doctor în științe medicale, recunoscut la nivel național și internațional, în special pentru promovarea dezvoltării serviciilor de asistență psihiatrică comunitare și incluziune socială a persoanelor cu dizabilități. Absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie din Iași, apoi bursier în cadrul Universității George Washington din Washington DC, a reușit să acumuleze experiența necesară implementării unei adevărate reforme în domeniul sănătății mintale, aducând Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc la nivelul unui model de referință în domeniu.

 

Suceava, Camera Deputaților

alexandrupaziuc-1

Biografie

Numele meu este Alexandru Paziuc, am 58 de ani şi sunt medic primar psihiatru și doctor în științe medicale. Sunt căsătorit cu dr. Petronela Paziuc, de asemenea medic primar psihiatru și avem doi copii care au îmbrățișat preocupările noastre, fiica noastră este psiholog, iar băiatul, medic specialist psihiatru.

Am absolvit Facultatea de Medicină la Iași, cu media 9,87, iar ulterior am reușit să obțin titlul de doctor în științe medicale la Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași. De la terminarea facultății și până în prezent am parcurs mai multe cursuri de perfecționare în țară și străinătate, fiind specialist și în tratamentul alcoolismului, electroencefalografie, hipnoză, acupunctură, somatoterapie.

De asemenea, m-am specializat în management sanitar, sănătate publică, precum și în expertiza medico-legală psihiatrică. 

Am deţinut mai multe funcţii de conducere în domeniul sănătăţii publice, fiind director al Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc sau director al Autorității de Sănătate Publică Suceava, pe care am condus-o până în 2006. După această perioadă am revenit ca șef de secție la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, iar din 2012 activez și în cabinetul propriu de psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc și Suceava.  

În prezent, sunt și președintele Asociației de Psihiatrie Socială din Romănia, afiliată la Organizația Mondială de Psihiatrie Socială. Aceasta a luat fiinţă cu scopul de a pregăti, promova şi implementa la toate nivelurile proiecte pentru susţinerea asistenţei psihiatrice comunitare a persoanelor cu probleme de sănătate mintală, de a sprijini și încuraja incluziunea socială a acestora. Până în prezent, am organizat un congres internațional în 2009, conferințe naționale și școli de vară cu invitați de renume din Germania, Italia, Anglia și România.

În perioada 2003 – 2004 am fost selectat pentrua participa la o bursă în SUA la George Washington University, unde m-am perfecționat în elaborarea politicilor de sănătate publică și sănătate mintală.

Pe parcursul întregii mele activităţi am fost şi sunt o prezenţă activă în domeniul psihiatriei românești și mondiale: am publicat numeroase articole de specialitate, am colaborat la editarea unor cărți de același profil, am fost invitat la prestigioase manifestări din sfera psihiatriei, făcând parte din comitetul științific și de organizare.

Am intrat în politică în 1996, pe tot parcursul carierei mele politice am fost adeptul politicii făcute pentru comunitate, am susținut proiectele propuse pentru acest scop și am sancționat greșelile ori intențiile de proiecte abuzive, inutile, ori la limita corectitudinii legislative.

 

De ce independent?

Vreme de peste 25 de ani am asistat la un uriaș circ politic, marcat de crize, scandaluri, corupție, actuala clasă politică fiind compromisă în întregime.

Partidele au apărat în primul rând interesele lor, blocând proiectele altor partide care se doreau benefice societății sau au favorizat anumite grupuri de interese. V-ați întrebat de exemplu de ce avem acccize atât de mari la benzină sau de ce plătim în plus la curent, gaze, încălzire, în condițiile în care curentul e produs la noi, gazele se extrag tot de la noi?

Corupția din clasa politică a ajuns la cote inadmisibile și de neconceput. Evenimentul de la Colectiv este o mărturie clară a faptului că s-a atins această limită. Au murit 64 de oameni pentru că în posturile unde ar fi trebuit să fie profesioniști se găseau oameni plantați politic care nu aveau competențele necesare postului pe care-l ocupau atunci. Apoi, scandalul dezinfectanților din spitale, al echipamentelor sportivilor de la Olimpiadă, al medicamentelor care nu se produc pentru a fi aduse din altă parte și așa mai departe.

În Camerele Parlamentului se întrunește numărul necesar votului legii măririi salariilor și al pensiilor pentru cei încă mai acupă fotoliile, dar când a fost vorba de votat mărirea salariilor din sănătate și învățământ erau numai câțiva.

În consecință, am decis să fac altă politică. Am mintea, inima și forța necesare unei voci puternice în Camera Deputaților, pentru că știu principala datorie a unui ales – să-i reprezinte cu demnitate pe cei ce l-au ales. Să-i asculte, să vorbească cu ei și apoi să fie vocea lor când iau decizii.

Până în prezent am fost deschis la dialog, am fost folositor celor cu probleme, am sprijinit acolo unde am putut fi de folos și nu am de gând să mă schimb, pentru că a asculta oamenii în orice stadiu al existenței lor face parte din atributele meseriei de medic.

Am salvat un spital de la desființare și tot personalul de la disponibilizare și cred că pot face mai multe ca deputat independent, decât ca unul tributar intereselor unui partid prin simpla prezență pe o listă. Se promite în grup pentru ca în caz de eșec, degetul arătat înspre ei să nu vizeze de fapt pe niciunul. Din patru în patru ani, plouă cu promisiuni pe care în mare parte nici cei care le spun nu le cred.

Social


Programul candidatului

Atenția mea se îndreaptă către bunăstarea comunității, prin sprijinul creșterii funcționalității instituțiilor și a mediului economic. Sunt un susținător al celor ce vor să devină antreprenori pentru că prin acest proces se creează noi locuri de muncă, ceea ce duce implicit la stabilitate locală și regională.

Medic fiind, sunt preocupat de îmbunătățirea continuă a calității și accesibilității asistenței sanitare, am inițiat proiecte și am altele pe care le voi derula în următorii ani. Doresc să propun o simplificare a sistemului de achiziții în domeniu pentru a se evita un nou episod Costâna. Este nevoie măsuri pentru reformarea reală a actului medical printr-o nouă evaluare a legii sănătății, punând accent pe prevenție, asistența de urgență, recuperare și reabilitare și nu în ultimul rând, dezvoltarea și implementarea serviciilor ce vizează vârsta a treia (precum asistența la domiciliu).

Am în vedere identificarea de resurse pentru atragerea personalului și creșterea salarizării din domeniul sanitar, reducând astfel exodul de personal medical în alte țări, fenomen devenit îngrijorător pentru sănătatea viitoarelor generații.

Un proiect personal vizează reînființarea Liceului de Arte și Meserii care să reînvie vechile meserii bucovinene de lucru în lemn, țesut, cusut, olărit, artizanat, pentru a duce mai departe aceste tradiții cu adânci rădăcini în Bucovina și care să contribuie la dezvoltarea turismului în regiune.

Am fost, sunt și voi rămâne un iubitor al pădurii, astfel că voi susține acele proiecte care vor avea în vedere buna administrare a pădurilor, programele de împăduriri, stoparea tăierilor abuzive sau litigioase, păstrarea fondului cinegetic și îngrijirea lui, ocrotirea și salvarea speciilor rare și pe cale de dispariție.

Am în vedere propunerea proiectelor legislative care vor viza dezvoltarea comunității numai după o consultare publică a celor pe care–i reprezint, dar şi susținerea programelor și legilor, indiferent de culoarea politică a celor ce le inițiază. Sunt un om al dialogului și pe parcursul întregii activități parlamentare îl voi dezvolta astfel încât părerile, sesizările și ideile dumneavoastră să fie cunoscute, la fel ca și activitatea mea din forul legislativ astfel încât la final de mandat să mă prezint în fața dumneavoastră cu fruntea sus și sentimentul datoriei împlinite.

Puteți conta pe seriozitatea, competența și puterea mea de face ceea ce omenește este posibil pentru bunăstarea Bucovinei și a bucovinenilor.

 

E-mail: alexandru@paziuc.ro